tirsdag den 30. oktober 2007

Det bedste og det værste, II

Det bedste er at få et Laurits-dokument med posten i dag på min fødselsdag. Jeg har ventet på det brev siden slutningen af sidste uge, så det passede bare så fint, at det kom lige i dag. Meeeeeen, det er jo ikke den skønneste læsning, for det er Laurits' journal fra neonatalafdelingen. Jeg har rigtig længe gerne ville have den journal, men har først for nyligt fået spurgt efter den. Nu sidder jeg så her med det bedste og værste i mit liv blandet sammen i en struktureret pærevælling af lægelatin og menneskeord, og indeni har jeg det lige præcist... blandet! Forstå mig ret; jeg er kun glad for at have journalen, men det er bare så barsk læsning. Det kommer pludselig meget tæt på igen, og det gør mig både længselsfuldt glad og smertefuldt ulykkelig.

Først og fremmest tænker jeg "stakkels lille dreng"... Hans hoved sad fast i min mave, han havde næsten intet fostervand, blev født uden hjertelyd, han var skæv i hovedet, hans arme kunne ikke strækkes ud, fødderne pegede indad, han fik hul på lungen, fik lagt dræn, fik morfin, blev inturberet og indeni; ja, der var nyrerne alt for store og blæren alt for lille. Stakkels, stakkels Laurits. Han havde sådan en hård nat og det var meget kritisk for ham. Og vi, forældrene, sagde nej til nøddåb. Når jeg læser om dette, tænker jeg på, at vi var ekstremt heldige, at han overlevede så længe som han gjorde. Tænk, hvis han bare var død midt i det hele uden vi fik vist ham lidt frem, siddet med ham, nusset ham og altså også døbt ham. Han må trods alt have været en sej, lille gut, der gerne ville give sin familie en god oplevelse midt i kaos og helvede?

Spredt rundt omkring i journalen står flere gode sætninger, som jeg har lyst til at dele:

22. maj.
"Forældre været her hele natten. Hvilt sig lidt om formiddagen. Forældrene har taget ham til sig, kysset og "undersøgt" ham. De vil gerne vaske ham, evt. give ham lidt af sit eget tøj på. Ønsker at sidde med ham".

"Bevæger hænder og fødder, men åbner ikke rigtig øjne".

"Mor og far vaskede selvstændigt deres søn i aften. De sad ??? mor med sønnen i lang tid".

"Bedsteforældre + fars bror været her det meste af aftenen. Var på stuen omkring barnedåben mindst 3/4 time. Heidi og Bo brug for deres forældre og brødre. Heidis bror desværre ikke været her endnu, ikke reageret på telefonen" (Thomas, vi fik heldigvis fat i dig dagen efter, og du nåede faktisk at opleve nogle af Laurits' allerbedste timer).

23. maj.
Og så står der følgende, som jeg er så ked af at være gået glip af: "Sover meget, virker afslappet. Havde sin finger op ved munden og lavede suttebevægelser. Kikket lidt ved 6 tiden". Åh, Laurits, bare jeg havde set dig sådan, bare jeg havde set dig prøve at sutte på dine fingre. Så ville jeg have givet dig en lille smule af min mælk - bare et par dråber, så du kunne have smagt det. Men vi var heldigvis hos Laurits lidt senere, hvor han stadig var mere vågen end dagen inden, og hvor han nåede at sende mig "sit øjeblik". Paradoksalt nok, var han mere vågen et par timer inden sin død, end et par timer efter sin fødsel. Hm...

"Har åbnet øjne og set på forældre, reagerer tydeligt på fars + mors stemmer. Siddet 1½ time hos mor".

Det er hårdt at læse hans journal, fordi det hele kommer så tæt på. Jeg vil egentlig så gerne være tæt på, men jeg kan samtidig mærke en flig af den ubærlige smerte det var dengang. Og for helvede, hvor var det forfærdeligt!! (Jeg må gerne bande sådan, for det VAR helvede!!!).

Jeg må dagligt minde mig selv om, at vi gjorde alt det vi dengang magtede, men til daglig bærer jeg jo minderne med stolt glæde, og så kan jeg et eller andet sted ikke få nok... Så længes jeg mod at gøre mere dengang, hvilket desværre er helt umuligt. På en måde var jeg nok mere afklaret, dengang vi lige var kommet fra hospitalet, for da sad smerten stadig helt ubærlig i krop og sjæl, og vi forsøgte bare at overleve, var forundrede over at leve og havde næsten stadigvæk følelsen af baby-Laurits i hænderne. Gid man kunne gemme de følelsesmæssige sanseindtryk - altså den fysiske følelse af Laurits - ligesom man kan gemme de visuelle indtryk på fotos. Suk...


Jeg har meget at være taknemmelig over i mit liv, og tro mig, det er jeg også. Taknemmelig fo Bo, der kan rumme det hele, der kan vække mig med gaver (en totalt sej fiskestang og flødeboller!!), lave morgenkaffe med nybagte boller og som tænder Laurits' lille lys i den lille stage, fordi han godt ved, at i dag savner jeg vores dreng endnu mere.

5 kommentarer:

Britte sagde ...

Tillykke med fødselsdagen, søde Heidi-mor!!!

Og tak for at jeg får lov til at kigge ind i dit smukke tankeunivers fyldt med glæde og varme - og selvfølgelig sorg og kuldegys!

Jeg er meget ydmyg overfor dine tankers spind - de er fine og kloge og så uendeligt sande. Og jeg står nogen gange stum tilbage; men ofte står jeg klar og tanke-fuld med helt nye erkendelser og endnu mere kærlighed til en mor og en far og en skøn søn...

Hvor er jeg stolt af at kende jer!

De kærligste knus fra
Britte

Maomis sagde ...

Kæreste Heidi

Kender du den bog der hedder 'Det bedste og det værste'? Det er en digtsamling af Søren Ulrik Thomsen illustreret af Ib Spang Olsen. Den er fantastisk, ikke bare på grund af Ib Spang Olsen, som jeg er en ret stor fan af, men fordi den formår, som også du så smukt tydeliggør, hvordan nogen ting her i verden kan rumme begge dele på en gang.

Tillykke med fødselsdagen! Dejligt at høre at Laurits på den måde kunne være en del af din dag.

Kram og tanker

Anonym sagde ...

Kære Heidi

Hjerteligt tillykke med fødselsdagen i går.
Alt ved vi om jeres liv med Laurits, og alle jeres varme forældrefølelser, men din fødselsdag kender vi ikke... Så forskelligt fra hvordan man kender næsten alle andre mennesker i verden. Jeg håber at du havde en god dag med masser af Laurits over det hele!

Knus Mie

Line sagde ...

Kære Heidi

Tillykke med fødselsdagen. Hvor var det dejligt at se dig idag hos India... Jeg blev meget glad over at du besøgte min lille store pige.

Jeg forstår godt du ville ønske at have set Laurits søge efter dig... Og øbnede øjnene lidt. Men ingen, slet ikke Lautrits, er i tvivl om at hans mor og far gjorde det bedste for ham...

Det er en mors lod at bebrejde sig selv for alt det man ikke gjorde, eller kunne have gjort bedre.
Og dine tanker kredser selvfølgelig mere om det om "Laurits-ottertredive-timer", fordi det er en skelsættende tid... Den tid han var her udenfor maven inden han døde... Men Heidi. Du gør jo hele tiden så mange fantstiske ting for ham. Gjorde det da han lå inde i maven... Og da han var her... Laurits kunne ikke have valgt bedre forældre til lige netop ham... I er jo Lauritsforældre...
Måske noget ævl der ikke giver mening, men det gjorde det lige da jeg skrev...

Kærligst fra Line

Brit Kim sagde ...

Midt i det hele
blev det så din fødselsdag
midt i det hele :)

vi ses den 15.

kærligst
Brit