fredag den 13. juni 2008

Erfaring?

Hvad er Laurits og hvad er erfaring? Kan man skille det ad?

Laurits er jo en masse for mig. Hans væsen, karakter og personlighed voksede støt og roligt frem i mit hoved, da han groede fysisk i min mave. Efter hans korte liv er det forsat med at vokse i mit hoved, så jeg nu føler, at jeg kender ham ganske godt. Men selvfølgelig er det i bund og grund forestillinger og hvis-nu. Jeg ved godt, at jeg nærmest ingenting ved om Laurits, men det føles altså som om, og jeg tror en masse - jeg er jo hans MOAR.

Den måde jeg er mor på er som mor til en død. Det er heldigvis ikke den mest almindelig form. Heri ligger min erfaring. Den, som bl.a. siger mig, at det gælder om at konfrontere smerten og alt det grimme. Det er en levet erfaring i at gennemgå forandring på kort tid og når man mindst har overskud til det. Det er en forbandet og alt for dyrekøbt erfaring på nu snart 2 år. Det kan kan få mig til at føle både nødvendig egoisme og ansvar. Jeg har mærket det så mange gange, at det har hjulpet at fortælle, forklare og skrive om, hvordan jeg har det indeni. Den forståelse der er fulgt med, har nemlig taget meget af den unødvendige flimren og usikkerhed jeg har følt. Jeg har også mærket, at det er godt i det mindste at forsøge at rumme andres frustrationer i deres specifikke liv, fremfor at bortforklare. Jeg har virkelig mærket tydeligheden eller vigtigheden af den tommelfinger-regel der hedder, at man skal redde sig selv, før man kan hjælpe andre. Især som mor til en død, er jeg meget opmærksom på dette, for jeg synes ansvaret er så enormt... både overfor andre og på indirekte måde overfor Laurits. Han skal ikke have været her til ingen nytte! Når nogen har sagt noget i retning af, at de har lært af erfaringen med at kende døde Laurits, så bliver jeg meget glad. Det er stort!

Jeg har heldigvis ikke haft direkte brug for erfaringen, forstået på den måde, at jeg heldigvis ikke har oplevet, at nogen omkring mig har mistet et spædbarn efter os. Uh, det er næsten unævneligt tabuagtigt bare at skrive det...og derfor nødvendigt at skrive det! Jeg har et par gange haft angsten på andres vegne, inden jeg selv blev gravid. Når jeg tænker over det, så har jeg det på en måde sådan, at nu har vi altså taget ulykken her i famlilien og omgangskredsen. Desværre fungerer det ikke sådan, det ved jeg udmærket. Selvom dødsfald kan synes at have samme kraft, ødelæggelse og pludselighed som et lyn, så kan de ikke afledes som sådan - og slet ikke med tilbagevirkende kraft (øv, pis!). Men tænk, hvis det unævnelige skulle ske?? Så ville jeg virkelig føle ansvar for at kunne tilbyde min erfaring. Noget siger mig, at selvfølgelig kan jeg ikke forberede mig på netop den slags forfærdeligheder, og det er heller ikke sådan forberedelses-agtigt jeg mener det. Det er mere noget med, at nu, hvor Bo og jeg kan sidde her to år efter at vores dreng døde og smile over mindet, så bør vi vel også være i stand til at hjælpe andre? Men så er det bare jeg bliver i rigtig meget tvivl, fordi smilet på en måde er betinget af, at jeg har glemt præcis hvor smertefuldt det var i starten... Jeg kan godt huske, hvordan det var i starten at møde andre, som havde mistet for længere tid siden, f.eks. for to år siden. Deres udlægning af sorgen som noget, der blev mindre smertefuldt og lettere at bære med tiden var virkelig oprigtig meget svær at tro på. Det var lidt eventyragtigt, uvirkeligt. Jeg kunne ikke andet end tænke "tja, men sådan bliver det altså nok ikke for mig. Det vil da ALTID gøre så ondt som nu..." Det krævede finfølelse fra deres side ikke at overbelyse "det glade budskab". Ville jeg kunne klare den finfølelse? Ville jeg ikke komme til at fremstå utroligt meget bedrevidende på et alt, alt, alt for individuelt og sårbart område?

Det er det med tiden, som dukker op igen. Jeg har det svært med tid, eller bare ubegribeligt med tid. Tid er ubegribelig. Man taler så meget om at være i nuet, og det har jeg dælme prøvet rigtig meget! Man kan ikke andet, når ens barn dør, for det er så utrolig her-og-nu agtigt. Noget af det jeg har skulle lære, er faktisk at rumme fortid og fremtid igen. Især fremtid, for fortiden var sgu alligevel "bedre", den var der styr på og den indeholdt Laurits.

??? Ja, nu har jeg formået at forvirre mig selv en smule, men jeg udgiver alligevel indlægget, for det kunne være fedt at høre lidt kommentarer, hvis nogen har nogle. Når jeg nu alligevel har brugt tid på at skrive det, er det da for dumt, hvis det bare ligger som en hemmelig kladde ;-p

5 kommentarer:

Frederikke sagde ...

Tid er usædvanlig abstrakt. Det er 4 år siden, at Cirkeline døde og min tidsregning ændrede sig. Der er tiden før og efter Cirkeline; det er blevet så tydelig.

Jeg synes, at det er svært indimellem at rumme andre, der har mistet. Dels fordi det jo er en kedelig reminder på mit eget tab, dels fordi jeg også har lært, at ingen sorgbearbejder på samme måde: Det der var godt for mig at høre efter Cirkelines død, det sårer andre og ødelægger relationen mellem os.

Jeg prøver så vidt muligt at være ærlig i min kontakt... altså ærlig i forhold til mig selv og mit tab af Cirkeline, for mit udgangspunkt er jo ikke nødvendigvis det samme som andre.

En gang tænkte jeg, at jeg ville være kontaktperson igennem Landforeningen - men jeg er kommet på andre tanker. Det er ikke fordi, at jeg har nok i mig selv og min familie... men det fylder meget og jeg synes, at det kræver en helt særlig investeringen at være der for andre.

Jeg kan indimellem stadig synes, at det er svært at finde de rigtige ord, når jeg bliver involveret med mennesker, der har mistet et barn og netop fordi jeg står her 4 år efter, så kan jeg også godt mærke at min erfaring er en anden og på den konto kan jeg have voldsomt svært ved at stikke en finger i jorden.

Det er ikke af ond vilje.

Jeg ved slet ikke, om jeg overhovedet fik svaret på dit indlæg - men det satte i hvert fald noget i gang i mig.

Knus

Line sagde ...

Jeg har talt med en del nyramte siden jeg selv mistede. Simpelthen fordi de er dumpet ned i armene på mig...

Jeg tænker at det ikke handler så meget om at øse ud af sin erfaring, men nærmere at turde lytte og stille "de rigtige" spørgsmål. Så jeg føler faktisk ikke at jeg "bekender kulør" når jeg taler med nogle der lige har mistet. Jeg svarer selvfølgelig ærligt hvis de ønsker min historie, mit bud på noget. Men jeg husker selv hvor meget lyttende øre betød. Jeg ved desværre af bitter erfaring hvilke spørgsmål der er de bedste at få stillet når man lige har mistet sit barn, og det er der i min vigtigeste opgave ligger når jeg taler med nogle...

Jeg har haft et stort behov for at "give lidt igen" af alt det jeg fik af andre. Jeg var ikke her hvor jeg er idag uden alle dem der var der...

Mit bestyrelsesarbejde i landsforeningen er noget andet. Det handler om at jeg ønsker at ændre på nogle ting iforhold til spædbarnsdød og sorg...

JEg er ikke bange for mødet med de nyramte. Men jeg gennemlever hver gang smerten. Jeg tænker at det er okay - det er ren indlevelse blandet med minder om sorg...

Håber at det her gav mening...

Kram Line der håber du kommer med på kursus i oktober ;o)

Anonym sagde ...

Kære Heidi

Jeg har ikke selv midstet et barn, så en del af dine betragtninger har jeg ikke grundlag for at svare på. Alligevel skriver jeg, for som veninde til Line, vil jeg fremhæve at hendes erfaringer og syn på livet efter Indias død, i høj grad har betydning for, hvordan jeg i dag ser på mennesker. Dermed kan man sige, at India (til trods for at jeg kun har mødt hende i foster tilstand) har haft stor betydning for mig. Nå jeg en gang i mellem læser med her hos dig, giver Laurits eller rettere dine tanker om Laurits også mig noget at tænke over...

Kærlig hilsen Christina

ps vi har mødt hinanden til en af Line & Thors utallige flytninger:-)

Heidi sagde ...

Tak for jeres svar, der bare sætter yderligere skub i tankerne. Det er godt!
Det er nok fordi jeg faktisk endnu engang giver slip 'på noget', så jeg bliver lidt bange for, at erfaringen ryger med ud sammen med smerten.

Susanne sagde ...

Heidi - jeg er slet ikke i tvivl om, at erfaringen bliver der - også når smerten bliver mindre og mindre. Som mennesker er vi formet af de oplevelser vi har haft. Og dermed bliver vores erfaringer en del af os selv. (måske det giver mening? - jeg kan godt høre, at det lyder lidt kringlet).

Jeg har selv brugt en masse tid på at være for andre i forbindelse med Landsforeningen. Det gav mig en masse, og jeg var aldrig i tvivl om, at det skulle jeg gøre.

Men det er vigtigt at mærke efter, så jeg er kun fuld af respekt for dem, der ikke gør det. Jeg har også selv sat mig på pause i perioder.